Coordenação da qualidade: proposta de estrutura e método para cadeias de produção agroalimentares
Quality coordination: a proposal of structure and method for agri-food production chains
Borrás, Miguel Angel A.; Toledo, José Carlos de
http://dx.doi.org/10.1590/S0103-65132007000300006
Prod, vol.17, n3, p.471-485, 2007
Resumo
A realidade competitiva vivenciada pelas empresas desestimula que elas ajam de forma isolada, requerendo ações coordenadas com outras empresas da mesma cadeia. Por essa razão, a busca pela coordenação de cadeias de produção visando à melhoria da qualidade do produto e à redução dos custos associados às perdas da produção e aos custos de transação está se tornando uma prática mais comumente adotada por empresas que partilham o objetivo de adicionar valor e competitividade ao produto final da cadeia. Este artigo aborda o problema da coordenação da qualidade em cadeias de produção agroalimentares (CPAs). Com base em conceitos da revisão bibliográfica e de evidências empíricas, são propostos uma Estrutura (ECQ – Estrutura para Coordenação da Qualidade) e um Método (MCQ – Método para Coordenação da Qualidade) para a coordenação da qualidade em CPAs. Em algumas cadeias, a implementação da ECQ/MCQ vem sendo ilustrada bem como usada como alternativa técnica possível e confiável para coordenar e garantir a qualidade do produto final.
Palavras-chave
Coordenação da qualidade, segurança do alimento, cadeia de produção agro-alimentar, gestão da qualidade
Abstract
Today's reality prevents companies in general from planning or acting alone, requiring that they engage in coordinated action with others in the same production chain. For this reason, production chain coordination to improve product quality and reduction of production wastes and transactions costs is becoming a widespread practice to promote integrated management of companies that share the goal of adding value to the chain's final product. This paper discusses the problem of quality in agri-food supply chains (ASC). Based on wide bibliography review, a structure (ECQ) and a method (MCQ) are proposed for the quality coordination in ASC. In some chains the ECQ/MCQ implementation has been studied and used as a possible and liable technical alternative to coordinate and assure the final product quality.
Keywords
Quality coordination, safety product, agri-food supply chain, quality management.
References
BAINES, R. N.; DAVIES, W. P. Quality assurance in international food supply. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON CHAIN MANAGEMENT IN AGRIBUSINESS AND THE FOOD INDUSTRY, 3., 1998, Wageningen. Proceedings..., Wageningen: Wageningen Academic Publishers, 1998. p. 213-223.
BERG, L. Trust in food in the age of mad cow disease: a comparative study of consumers' evaluation of food safety in Belgium, Britain and Norway. Appetite, v. 42, p. 21-32, 2004.
BOEHLJE, M. et al. Observations on formation of food supply chains. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON CHAIN MANAGEMENT IN AGRIBUSINESS AND THE FOOD INDUSTRY, 3., 1998, Wageningen. Proceedings..., Wageningen: Wageningen Academic Publishers,1998. p. 393-403.
BORRÁS, M. A. A. Proposta de Estrutura e Método para Coordenação da Qualidade em cadeias de produção agroalimentares. 2005. 342p. Tese (Doutorado em Engenharia de Produção) – Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Produção. Universidade Federal de São Carlos, São Carlos, 2005.
BORRÁS, M. A. A.; TOLEDO, J. C. de. A Coordenação de Cadeias Agroindustriais: garantindo a qualidade e competitividade no agronegócio. In: ZUIN, L. F.; QUEIROZ, T. R. (org.). Agronegócios: gestão e inovação. São Paulo: Saraiva, 2006. p. 21-56.
EROGLU, S. A; MACHLEIT, K. A.; DAVIS, L. M. Atmospheric qualities of online retailing: a conceptual model and implications. Journal of Business Research, v. 54, n. 2, p. 177-184, 2001.
FROHLICH, M. T.; WESTBROOK, R. Arcs of integration: an international study of supply chain strategies. Journal of Operations Management, v. 19, n. 2, p.185-200, 2001.
HEIM, D.; MUMFORD, E. The future of BSE from the global perspective. Meat Science, v. 70, n. 3, p. 555-562, 2005.
JONES, E.; ZOBEL, C. A decision support system for value-added production in the mid-atlantic wheat industry. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON PARADOXES IN FOOD CHAINS AND NETWORKS, 5., 2002, Wageningen. Proceedings..., Wageningen: Wageningen Academic Publishers, 2002. p. 870-882.
LEHNERT, S.; SCHMITZ, T.; PETERSEN, B. Risk and weak point analysis in the range of chain-oriented data acquisition. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON CHAIN MANAGEMENT IN AGRIBUSINESS AND THE FOOD INDUSTRY, 4., 2000, Wageningen. Proceedings..., Wageningen: Wageningen Academic Publishers, 2000. p. 409-416.
MCCARTHY, M.; HENSON, S. Risk reduction strategies employed to minimise perceived risk when purchasing beef. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON PARADOXES IN FOOD CHAINS AND NETWORKS, 5., 2002, Wageningen. Proceedings..., Wageningen: Wageningen Academic Publishers, 2002. p. 201-213.
MCDERMOTT, A.; BOTHA, N. Antecedents of value network relationship designs: a conceptual model. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON PARADOXES IN FOOD CHAINS AND NETWORKS, 5., 2002, Wageningen. Proceedings..., Wageningen: Wageningen Academic Publishers, 2002. p. 709-719.
POOLE, N.; BHUPAL, D. S.; MARSHALL, F.; LINTELO, D. Quality assurance initiative for peri-urban food production in India. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON PARADOXES IN FOOD CHAINS AND NETWORKS, 5., 2002, Wageningen. Proceedings..., Wageningen: Wageningen Academic Publishers, 2002. p. 298-314.
RAMASAMY, I. The risk of accidental transmission of transmissible spongiform encephalopathy: identification of emerging issues. Public Health: Journal of the Royal Institute of Public Health, v. 118, p. 409-420, 2004.
SCHIEFER, G. Environmental control for process improvement and process efficiency in supply chain management – the case of meat chain. International Journal of Production Economics, v. 78, n. 2, p. 197-206, 2002.
SCHWARZ-BOVEE, E. H. G.; STERRENBURG, P.; MEER, R. R. A. van deer.; OOSTEROM, E. W. Development and implementation of an early warning system for the animal production chain. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON CHAIN MANAGEMENT AGRIBUSINESS AND THE FOOD INDUSTRY, 4., 2000, Wageningen. Proceedings..., Wageningen: Wageningen Academic Publishers, 2000. p. 633-636.
TRIENEKENS, J. H.; BEULENS, A. J. M.; BEEK, P. van. Development of (re)design options in supply chains. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON CHAIN MANAGEMENT AGRIBUSINESS AND THE FOOD INDUSTRY, 4., 2000, Wageningen. Proceedings..., Wageningen: Wageningen Academic Publishers, 2000. p. 109-119.
ZIGGERS, G. W.; TRIENEKENS, J. Quality assurance in food and agribusiness supply chains: developing successful partnerships. International Journal of Production Economics, v. 60-61, n. 3, p. 271-279, 1999.
ZYLBERSZTAJN, D. Estruturas de governança e coordenação do agribusiness: uma aplicação da nova economia das instituições. 1995. 238p. Tese (Livre- Docência em Administração) – Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Produção. Universidade de São Paulo, São Paulo, 1995.